Nieuws

Een asbestinventaris kan u heel wat zorgen besparen.

In België bent u als verkoper van vastgoed verplicht een reeks attesten aan de verkoopsakte toe te voegen: een bodemattest, een energieprestatiecertificaat (EPC), een keuringsattest voor de elektrische installatie enzovoort. Dit is bedoelt om de toekomste kopers voldoende te informeren zodat ze nadien niet met verborgen gebreken worden geconfronteerd. Een asbestinventaris zal hier vanaf midden 2022 normalieter ook bijhoren.

Lees verder

Wat is een asbestinventaris en wat is een sloopopvolgingsplan?

Wanneer in een gebouw sloopwerken worden uitgevoerd dan moet er een asbestinventarisvoor de werken worden opgesteld. Er zal dan ook destructief onderzoek gevoerd worden om eventueel verborgen toepassingen te kunnen opsporen. Deze asbestinventaris voor werken maakt verder deel uit van het sloopopvolgingsplan.

Lees verder

Asbest melden bij verkoop woning verplicht?

Op het moment dat u uw woning wilt gaan verkopen, vraagt u zich misschien af of u het aanwezige asbest moet melden. Asbest dat zich in uw woning bevindt, is gevaarlijk. U weet als geen ander dat dit een lastenpost is als eigenaar van een woning. Maar bent u dan ook direct wettelijk verplicht om deze asbest te melden bij een mogelijke verkoop?

Lees verder

Het belang van een asbestinventaris

Het actieplan van OVAM Asbestveilig Vlaanderen tegen 2040 moet Vlaanderen uiterlijk in 2040 asbestveilig maken. Er is een hele reeks afspraken gemaakt en deadlines opgesteld die gelden voor openbare gebouwen en particuliere woningen en die (voorlopig) ook als streefdoel worden gesteld voor andere gebouwen zoals bedrijven.

Lees verder