Een asbestinventaris kan u heel wat zorgen besparen.

In België bent u als verkoper van vastgoed verplicht een reeks attesten aan de verkoopsakte toe te voegen: een bodemattest, een energieprestatiecertificaat (EPC), een keuringsattest voor de elektrische installatie enzovoort. Dit is bedoelt om de toekomste kopers voldoende te informeren zodat ze nadien niet met verborgen gebreken worden geconfronteerd. Een asbestinventaris zal hier vanaf midden 2022 normalieter ook bijhoren.

Asbest is niet enkel een probleem bij woningen die gebouwd zijn vóór de jaren ‘70 en ‘80. Zelfs bij woningen die eind jaren tachtig, begin jaren negentig werden gebouwd bestaat er een goede kans dat er asbest aanwezig is. Vaak is de aanwezige asbest moeilijk te herkennen want asbest werd vaak heel goed weggestopt tijdens verbouwingswerken. Zelfs een recente verbouwing geeft niet altijd de garantie dat een woning ook daadwerkelijk asbestvrij is.

In Vlaanderen kampen we dus met een historische asbestvervuiling. Deze asbest moet natuurlijk worden gesaneerd om de doelstellingen van 2040 te kunnen halen. Daken, gevels dakgoten en pijleidingen uit asbestcement blijven niet eeuwig intact. Het is zelfs zo dat de snelheid waarmee bijvoorbeeld dakbedekking verweert, toeneemt met de ouderdom. Door de jarenlange blootstelling aan de natuurelementen verminderen de hechtgebonden eigenschappen van het asbestcement. Asbestvezels komen los te zitten aan beide zijden van de oppervlakte van een lei of golfplaat waardoor ze via het regenwater in de grond dringen en de bodem rond de woning verontreinigen. Nog erger zijn de losgekomen vezelfs die in huis blijven hangen en de luchtkwaliteit in huis zeer negatief beïnvloeden.

Vlaanderen wil nu echt werk maken van de deadline van Vlaanderen Asbestveilig in 2040 en is van plan om ook het asbestinventaris mee te laten opnemen in de nodige documenten bij verkoop van een woning. Dit is een goede zaak want vandaag de dag is een inventaris niet verplicht en loopt u dus het risico een woning te kopen waarin asbest aanwezig is. Asbest door een erkende firma professioneel laten verwijderen heeft natuurlijk zijn prijs. Die prijs is een minwaarde op een woning die pas werd aangekocht. De mogelijkheid bestaat dat deze minwaarde als verborgen gebrek geldt en dus kan worden verhaald op de verkoper. Een risico dat makkelijk kan voorkomen worden met een asbestinventaris. Net zoals ook de koper wordt geïnformeerd over andere eigenschappen van de woning via bijvoorbeeld het elektrisch keuringsattest en het bodemattest. Laat dus op tijd uw asbestinventaris maken en kom niet voor verassingen te staan.

Ontvang gratis een vrijblijvende offerte voor een asbestinventaris.Deel dit artikel: