Waarom u best een professioneel adviesbureau inschakelt voordat u asbest laat verwijderen

Asbest is een veel voorkomend natuurlijk mineraal dat in het verleden veel gebruikt werd als bouwmateriaal. Het is sterk, slijtvast en het was ook nog eens goedkoop. Rond 1998 was de verkoop en gebruik van asbest al verboden in België. Het is dankzij veelvuldig onderzoek naar voren gekomen dat asbest een zeer schadelijk materiaal kan zijn. Dit komt omdat bij het behandelen van asbest microscopisch kleine vezels kunnen vrijkomen die ons lichaam niet kan afbreken. Daarom is het van groot belang om zo snel mogelijk asbest te laten verwijderen als u het in uw bedrijf of woning aantreft. Lees verder waarom u best een specialist zou moeten inschakelen.

De inademing van de onzichtbare asbestvezels kan gevaarlijk zijn

Asbest is zeer schadelijk wanneer u in contact komt met losse asbestvezels. De vezels zijn zo klein dat ze niet zichtbaar zijn met het blote oog en ze komen gemakkelijker vrij bij beschadigde of verweerde asbesthoudende materialen. Dus hoe ouder de materialen hoe groter de kans bestaat dat dit het geval is.

Laat u voor asbestverwijdering bijstaan door professionals

Als particulier mag u enkel hechtgebonden materialen die nog in goede staat zijn verwijderen. Voor losgebonden asbest bent u verplicht om een professionele asbestverwijderaar aan te spreken. Het is verstandig om eerst een asbestinventaris te laten opstellen door een professioneel adviesbureau omdat bepaalde asbesthoudende toepassingen eerder geanalyseerd dienen te worden door een erkend laboratorium. Zo kan er met 100% zekerheid bepaald worden of de asbestverdachte materialen in het pand weldegelijk asbest bevatten of niet. Dus voor u een gespecialiseerd bedrijf het asbest laat verwijderen is het verstandig om eerst een inventaris te laten maken van de eventueel aanwezige asbest. ASP advies kan u hierin perfect begeleiden.

Deel dit artikel: