Wat zijn de voordelen van circulair bouwen?

Wat is circulair bouwen?

Circulair bouwen is een duurzame vorm van bouwen waarbij zoveel mogelijk herbruikbare grondstoffen worden gebruikt en zo min mogelijk eindige bronnen.

Wat betekent circulariteit?

Het belangrijkste principe van circulariteit is dat materialen opnieuw gebruikt kunnen worden na gebruik. Het ultieme einddoel van circulariteit is evolueren naar een wereld zonder afval. Dat is een groot contrast met de hoeveelheid afval die vandaag de dag in de bouw. Zo’n 30 tot 40% van ons afval komt uit de bouw. Circulariteit heeft dus een zeer positieve invloed op ons klimaat. 

Wat zijn de voordelen van circulair bouwen

  • Het eerste voordeel is dat door circulair te bouwen, de grondstoffen niet uitput worden. Bij de materialenketen ligt de focus namelijk op het hergebruiken van materialen. Naast het hergebruiken van materialen, heeft circulair bouwen nog meer voordelen voor onze planeet. Door circulair te bouwen wordt de C02-uitstoot gereduceerd, omdat er geen nieuwe materialen gefabriceerd hoeven te worden. Naast dat er minder CO2 wordt uitgestoot is het zeer ook nog eens energiezuinig.
  • Buiten ecologische voordelen, biedt circulair bouwen ook financiële voordelen. Circulair bouwen biedt onder andere voor de projectontwikkelaars financiële voordelen, aangezien de materialen hergebruikt kunnen worden. Zo kunnen zij projecten ontwikkelen met de materialen die ze bij vorige projecten gebruikt hebben. Buiten het materiaal is bij circulair bouwen ook het gebouw herbruikbaar. Zo kan een gebouw in de toekomst makkelijk een andere functie krijgen. 
  • Gevaarlijke materialen zoals asbest, rubber en plastic worden op termijn ook uit onze afvalstromen gehaald, wat op zijn beurt ook weer beter is voor mens en milieu. Om dit in kaart te kunnen brengen moet er een sloopopvolgingsplan opgesteld worden bij de sloop van een gebouw. Met een sloopopvolgingsplan kunnen de gevaarlijke materialen gescheiden worden van de herbruikbare materialen die gebruikt kunnen worden om circulair te bouwen. Ook interesse voor een sloopopvolgingsplan voor uw project? Contacteer ons voor een vrijblijvende offerte.

Conclusie

Op dit moment staat circulair bouwen nog in zijn kinderschoenen, maar hier zal in de toekomst zeker verandering in komen. De financiële voordelen zullen zich op termijn manifesteren en zoals algemeen geweten zet geld altijd zaken in beweging. De overtuiging dat circulair bouwen met zijn veel lagere milieu-impact een belangrijke bijdrage kan leveren aan het overwinnen van de klimaatproblemen, moet echter nog volop doordringen. Wanneer die mindshift plaatsvindt, ligt de weg voor circulair bouwen helemaal open.

Deel dit artikel: