Wanneer is een SOP nodig?
Een sloopopvolgingsplan is verplicht bij de sloop of ontmanteling van gebouwen of infrastructuurwerken waar een omgevingsvergunning voor nodig is, vanaf een bepaalde omvang van het betrokken volume.
Voor gebouwen is het van toepassing
- bij niet-residentiële gebouwen vanaf een totaal betrokken bouwvolume groter dan 1000 m³.
- voor in hoofdzaak residentiële gebouwen (maximaal 1/3 van het betrokken bouwvolume heeft een andere functie dan wonen) met een betrokken volume groter dan 5000 m³.
Het betrokken volume is de som van de bouwvolumes van alle gebouwen opgenomen in dezelfde omgevingsvergunning.
Voor infrastructuurwerken is het van toepassing
- wanneer het volume van de afbraak- of sloopwerken gekoppeld aan de aanleg of het onderhoud van infrastructuur groter is dan 250 m³.
(Bron: Vlaanderen.be/sloopopvolgingsplan)
Sinds 1 juli 2022 is de volledige traceerbaarheidsprocedure verplicht voor sloop-, renovatie- of ontmantelingswerken die onder het toepassingsgebied van Vlarema art. 4.3.3 § 1. vallen én waarvoor de omgevingsvergunningsaanvraag ingediend werd na 30/06/2022. Dit geldt onder andere voor:
- Niet-residentiële gebouwen met een bouwvolume van meer dan 1000 m³ (*);
- In hoofdzaak residentiële gebouwen (> 2/3) met een bouwvolume van meer dan 5000 m³ (*) (m.u.v. eengezinswoningen);
- Infrastructuurwerken en onderhoudswerken aan infrastructuur met een puinvolume van meer dan 250 m³.
Dit wil zeggen dat het SOP voor deze projecten moet worden ingediend bij Tracimat voor de opmaak van een conformiteitsverklaring. Met deze verklaring kan het puin dat vrijkomt tijdens de werken goedkoper worden afgevoerd als laagmilieurisico puin (LMRP).